Σωτήρης Βατικιώτης, μόνιμος κάτοικος στο Dumaguete, στις Φιλιππίνες


Σωτήρης Βατικιώτης, μόνιμος κάτοικος στις Φιλιππίνες
Ο Σωτήρης Βατικιώτης είναι μόνιμος κάτοικος στις Φιλιππίνες, εδώ και δύο χρόνια. Έτυχε να συναντηθούμε στην Αθήνα και να φάμε μαζί στην πλατεία Συντάγματος όπου και ανταλλάξαμε απόψεις για τις χώρες της Ασίας. Ο Σωτήρης Βατικιώτης ζει μαζί με την γυναίκα του στο Dumaguete, πολύ κοντά στο Σεμπού (Cebu). Η επικοινωνία μου μαζί του είναι συχνή μιας και δεν απέχω και πολύ σε χιλιομετρικές αποστάσεις από τον Σωτήρη, και θα βρω και την ευκαιρία να τον επισκεφτώ στις Φιλιππίνες και μάλιστα σύντομα. Τον Σωτήρη θα τον συναντήσετε σαν akis51 σε αρκετά ταξιδιωτικά φόρουμ.

Όπως γράφει ο Σωτήρης στο thai.gr, για τις Φιλιππίνες

Οδοιπορικό στις Φιλιππίνες, Απρίλης 2009

Πέρασα 26 μέρες στις Φιλιππίνες. Κλασσική τριτοκοσμική χώρα αλλά για τον επισκέπτη, καλώς ή κακώς, αυτό αφορά τους δυστυχείς ντόπιους.

7.100 νησιά με τα 2.000 περίπου κατοικούμενα. 5 είναι τα βασικά μεγάλα.
Η περίοδος Οκτώβρη – Νοέμβρη ..τραβάει κανα δυό τυφώνες οπότε συνήθως καλοί μήνες
είναι το πρώτο εξάμηνο. Η ζέστη και η υγρασία επιπέδου Ταϊλάνδης. 85 εκατ. ψυχές.
Καθολικοί 85%, Ισλάμ (σε light έκδοση) 10%, άλλοι 5%.

Οι συγκρίσεις με την αγαπημένη Ταϊλάνδη ..αναπόφευκτες. Οι αντικειμενικές είναι :
α) Μιλάνε όλοι Αγγλικά, οι πινακίδες στα αγγλικά, πολλές εφημερίδες στα αγγλικά.
β) Κόστος ζωής στα ίδια επίπεδα και χαμηλότερο σε ορισμένες περιπτώσεις.
γ) Πολλές και φτηνές εσωτερικές πτήσεις, φτηνά ταξί.
δ) Παρά την τραγική φτώχια τους, χαμογελάνε και είναι φιλικοί με τους ξένους.
ε) Κίνδυνοι κλοπών και εγκληματικότητας πολλοί λίγοι. Ισχύουν οι γνωστοί κανόνες..

Οι υποκειμενικές είναι:

Ωραίες γυναίκες.
Λόγω 400 ετών ισπανοκρατίας και 50 αμερικανοτοιούτης οι επιμιξίες είναι εμφανείς και πιο οικείες σ' εμάς. Τα πρόσωπα λιγότερο εξωτικά, πολλές καμπύλες στα κορμιά. Όποιους τους κουράζει η ανύπαρκτη επικοινωνία με τα κορίτσια από το Isan, κ.ά, εκεί θα βρούν την ..υγειά τους και την άνεση. Το ματάκι τους "παίζει" και η προσέγγιση λόγω γλώσσας ("..καλέ, πως πάνε στο σταθμό λεωφορείων ;") άμεση.

Εκπληκτικές παραλίες.
Έχω γυρίσει καμιά δεκαριά σε ΤαϊλάνδηΒιετνάμ αλλά μπροστά σ' αυτές των Φιλιππίνων δεν πιάνουν μία. Να αναφέρω, ενδεικτικά : Τις δύο στο Boracay, άλλες σε άλλα νησιά, αυτή στο Laoag στη βόρεια Luzon, Ilocos, κ.ά. Επιπλέον, λόγω περιορισμένου τουρισμού, συγκριτικά πάντα, όπου κι αν είσαι αραχτός δεν στη πέφτουν συνέχεια οι μικροπωλητές, άσε που δεν είναι φορτικοί αλλά κι έτοιμοι για άνετη κουβεντούλα λόγω Αγγλικών. Ειδικά στο Boracay, έτυχα δυστυχώς σε πανζουρλισμό λόγω τής βδομάδας του Καθολικού Πάσχα, η τεράστια παραλία καθαριζόταν καλά. Στις άλλες ελάχιστο σκουπίδι.

Φαγητό.
Η βάση το ρύζι, πολλά ψάρια, ψιλοκομμένα κρέατα, χυμοί. Μαγειρεύουν μεσογειακά, θα βρείς πολύ ισπανικό ελαιόλαδο, ελιές, ντομάτες. Στα ψάρια, για να τα νοστιμίζουν επιπλέον, προσθέτουν μπαλσάμικο (ιθπανικό κι αυτό) και σάλτσα από μελιτζάνες. Πολλές ιταλικές γεύσεις και εύκολο να βρείς ψωμί – ψωμάκια για μας τους ψωμολάτρες. Στα χωριά βολεύτηκα με ψωμί για τοστ. Υπάρχει παντού αν δεν συμπαθείς το ρύζι.

Για τους καπνιστές, τσιγάρα παντού με τις γνωστές μάρκες στο μισό ευρώ. Τα 7/11 και μία ντόπια αντίστοιχη αλυσίδα επίσης σε πάρα πολλά μέρη. Τζάνκια τύπου McDonalds άφθονα.

Κόστος ύπνου.
Πολλές επιλογές με ανεκτά δωμάτια, air-con, από 20 έως 40 ευρώ. Αν πιέσεις, για διαμονή
3-4 ημερών ένα 10% μείον το κάνουν.

Μετακινήσεις με λεωφορεία.
Εδώ η Ταϊλάνδη είναι μακράν καλύτερη σε οχήματα, δίκτυο και άσφαλτο. Μεγάλο ποσοστό των δρόμων είναι τσιμεντοστρωμένο με συνακόλουθη έλλειψη άνεσης. Την επόμενη φορά
(λόγω προκύψαντος "έρωντα" θα υπάρξει δεύτερη φορά και ..μέλλον, προσδοκώ !) θα νοικιάσω αμάξι με μηδέν ταλαιπωρία. Η βενζίνα στο μισό ευρώ προς 60 λεπτά.

Το βασικό μέσο μετακίνησης είναι τα άθλια και θρυλικά Jeepneys, Φιλιππινέζικη πατέντα, με επιμηκυμένο σασί από τζιπ και ντίζελ κινητήρα, με ανάρτηση σουστόφυλλων μπρος-πίσω. Καμπίνα με αντικρυστούς πάγκους 12 – 16 ατόμων. Υπάρχουν και ..λουξ με air-con. Κόστος αστείο, 0.10 € εντός πόλεων, μισό € εκτός. Υπάρχουν και μακρών διαδρομών αλλά αυτό πάει σε ταλαίπωρους ντόπιους και βιτσιόζους ξένους. Στην επαρχία για μικρές διαδρομές απανταχού ευρισκόμενα τα τρίκυκλα (παπί με καρότσα στο πλάι). Παζάρεμα από πριν, συνήθως 1-2 €.

Προτεινόμενα μέρη.
Θα αναφέρω μόνο αυτά από προσωπική εμπειρία και 1-2 άλλων, που συνολικά συμφωνούσαν.

Μανίλα,
Παναίτσα μου, να φεύγεις. Εκτός από το εμπορικό κέντρο της και την περιοχή Intramuros
(παλιά διαμονή των Ιθπανών) ελάχιστα τα αξιοθέατα. Μουσεία χαμηλού επιπέδου και εκθεμάτων, καλό aquarium (7 € είσοδος), άθλιος και μικρός ζωολογικός κήπος. Σε 2 μέρες την έχεις δει και χαίρεται.. Βεβαίως το εμπορικό κέντρο της είναι πολύ καλό, φουλ air-con και στο Green belt 3, 4 και 5 πολλά εστιατόρια, ακριβά. 1 μιλκσέηκ ή χυμός στα 5 €. Γεύμα για 2 άτομα στα 20 €. Έχει και φτηνότερα αλλά είπαμε το μέρος είναι fancy αλλά και έξοχο για χαλαρό καμάκι. Σε ψαροταβέρνα όπου οι πελάτες είναι ντόπιοι ένα ..ξεκοίλιασμα ολόφρεσκων ψαρικών δεν ξεπερνάει τα 25 € για 2 άτομα. Εκτός Μανίλας και Boracay τα πάντα στο μισό.

Νησιά, παραλίες.
1. Boracay. (Συνιστάται με πτήση από Μανίλα).
2. Palawan.
3. Talipanan.
4. Bantayan island, Cebu.
5. Bohol.
6. Camiguin.

Βουνά
Οπωσδήποτε στους πολυεπίπεδους ορυζώνες στο Banaue – Batad. Μαγική φύση και αντοχή για μονοήμερες ή και τριήμερες χαλαρές πεζοπορίες. Βάση στο Banaue, διαμονή (full season στα 20 €) και ένας ύπνος στο Batad, σε καλύβα, (wc ..όξω), στα 2 €. Προτεινόμενο ξενοδοχείο το Sanafe Lodge με την πολυταξιδεμένη (σπάνιο για Φιλιππινέζους !) κυρία Suzan. Υπάρχουν ντόπιοι οδηγοί, προτείνεται αλλά δεν είναι κι απαραίτητο, με ημερήσιο κόστος στα 10-15 €, για τις γύρες στα διάφορα μονοπάτια.

Άλλα μέρη.
Τι να πρωτοαναφέρω ; Το ηφαίστειο Pinatubo, την περιοχή Tagaytay.

Διασκέδαση.
Περιορισμένη. Οι ντόπιοι λατρεία σε karaoke και videoke ! Ανοίξτε εφημερίδες και περιοδικά, ρωτήστε ντόπιους, θα βρείτε, είπαμε όλοι μιλάνε αγγλικά και στο τελευταίο χωριό.

Μετάβαση.
Εδώ είναι το αδύνατο σημείο συγκριτικά με Ταϊλάνδη. Το μέσο κόστος είναι από 650 έως 850 € μέσω Εμιράτων, Αθήνα - Μανίλα. Πτήση ΒΚΚ – Μανίλα 4 ώρες. Θέλει πολύ ψάξιμο.


Δείτε επίσης: www.asiatravelroutes.com
Share on Google Plus

About Travel Nicolas

Nicolas is a freelance travel writer, Photographer, Guidebook Author, online marketing professional and traveler who is always looking for a new adventure. He has been in many countries, lived abroad and is always on the lookout for authentic experiences.
  Blogger Comment
  Facebook Comment

4 comments:

 1. Megali kardia o Sotiris nane kala ...Epikouriazontas gia polla akoma xronia ;) :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Bravo poly katatopistika.
  Have a nice Sotiris also thanks Nikos for this space
  BR

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. exw paei manila kai boracay prin ena xrono, marti tou '10! FANTASTIKH XWRA, teleia! tha emena gia panta ekei. fetos pros to telos tou xronou skeftomai gia bussiness sto boracay. an borei na voithisei kapoios please. vagelisy@yahoo.gr
  euxaristo poli

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γεια σου Σωτήρη!Σε ευχαριστώ για κάποιες πληροφορίες σου!Δυστυχώς δε θα έρθω τώρα..Κάποια στιγμή πάντως σίγουρα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή