Οι Έλληνες που πολέμησαν στο Βιετνάμ από το neoskosmos.com


Οι Έλληνες που πολέμησαν στο Βιετνάμ. Όπως τους είδε ο Τάσος Κυρίτσης

14 May 2009
ΤΗΣ ΚΛΑΙΡΗΣ ΓΑΖΗ

Ήταν ο μόνος Έλληνας σε χίλιους στρατιώτες στο τρίτο τάγμα, όταν το 1967 η Αυστραλία εισήλθε και επίσημα στον πόλεμο του Βιετνάμ. «Δεν έκρυψα ποτέ την καταγωγή μου, όπως δεν την έκρυψαν οι Ιταλοί και οι Γιουγκοσλάβοι και, ενδεχομένως, και άλλοι στρατιώτες από τις άλλες εθνικότητες. Ήμασταν όλοι το ίδιο αποδεκτοί από τη διοίκηση και είχαμε την ίδια αντιμετώπιση.

Εξάλλου, αναπτύχθηκε ανάμεσά μας μια βαθιά φιλία. Γίναμε ένα σώμα, με σύμπνοια, συμπόρευση, εμπιστοσύνη και προσήλωση στον κοινό στόχο. Να αποπερατώσουμε την αποστολή μας και να επιστρέψουμε», θα πει ο βετεράνος του πολέμου, Αναστάσιος Κυρίτσης (Steve Kyritsis) του Δημητρίου και της Μαρίας με ρίζες στη Νίσυρο.
«Άλλωστε, το Βιετνάμ με συνοδεύει κάθε μέρα. Είδα και έζησα πολλά. Γεύτηκα τον πόνο των κυνηγημένων και την απώλεια συναδέλφων μου. Εικόνες σκληρές που εναντιώνονται στο χρόνο και είναι βαθιά χαραγμένες στην ψυχή μου. Ωστόσο, πιστεύω ότι εκπλήρωσα το χρέος - όπως και οι υπόλοιποι στρατιώτες – προς την πατρίδα», προσθέτει.

Για χρόνια, λοιπόν, ο κ. Κυρίτσης έκρυβε στα βάθη της καρδιάς του τα δυνατά αυτά συναισθήματα που ένιωσε την περίοδο της θητείας του και κράτησε ζωντανά στην μνήμη τις εικόνες και εμπειρίες που έζησε.

ΒΙΒΛΙΟ - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

Κάποια στιγμή αποφάσισε να τα καταγράψει και την Παρασκευή, 22 Μαΐου 2009, στις 2.30 το απόγευμα, παραδίδει το βιβλίο του με τίτλο ««Ελληνο-αυστραλοί που πήραν μέρος στον πόλεμο του Βιετνάμ 1962-1972». Η παρουσίαση θα γίνει από τον υπουργό Υποθέσεων Βετεράνων, κ. Τόνι Ρόμπερσον, εκ μέρους του πρωθυπουργού Βικτωρίας, σε αίθουσα της Πολιτειακής Βουλής της Βικτώριας, στο σίτι.

Όπως ενθυμούνται οι αναγνώστες, το 1960 άρχισαν οι πολεμικές επιχειρήσεις μεταξύ Βόρειου και Νότιου Βιετνάμ. «Στο παιχνίδι» μπήκαν και οι ΗΠΑ και το 1962 ακολούθησε η Αυστραλία.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται οι Έλληνες βετεράνοι που συμμετείχαν στον πόλεμο την περίοδο 1962-1972, με τις αυστραλιανές ένοπλες δυνάμεις. Στον εξοντωτικό αυτό πόλεμο, που συγκλόνισε όχι μόνο την ασιατική χώρα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, η Αυστραλία έμελλε να χάσει 520 άνδρες της.

«Θέλησα να γράψω αυτό το βιβλίο για να κάνω γνωστό στον απανταχού ελληνισμό την ιστορία των ελληνοπαίδων που πήραν μέρος στον πόλεμο του Βιετνάμ μέσα από τις τάξεις του αυστραλιανού στρατού. Τα περισσότερα παιδιά ήταν στρατιώτες ηλικίας 19 -20 χρόνων, η τύχη των οποίων ήταν να υπηρετήσουν στον αυστραλιανό στρατό όταν άρχιζε ο πόλεμος του Βιετνάμ το 1962. Πολλοί είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα και είχαν έλθει στην Αυστραλία με τους γονείς τους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Άλλοι γεννήθηκαν εδώ, αλλά δεν πειράζει, ήταν και είναι όλοι Έλληνες», εξηγεί ο συγγραφέας.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Όντως, οι αφηγήσεις είναι μεστές και παραστατικές και πότε μας οδηγούν στα απάτητα δάση και τις ζούγκλες του Βιετνάμ, πότε μας παρασύρουν στις πόλεις και τα χωριά, με τους αντάρτες να γίνονται ένα με τους πολίτες και να δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ή να σταματούν για μια ανάσα στο δικό τους στρατόπεδο, που είναι καμουφλαρισμένο με κλαδιά και κρυμμένο κάτω από πανύψηλα δένδρα.

«Δεν θέλω να γράψω την ιστορία, τι ακριβώς συνέβη στα 10 χρόνια πολέμου στο Βιετνάμ. Αυτό το αφήνω στους ιστορικούς, οι οποίοι έχουν ήδη γράψει σχετικά βιβλία. Εμένα με ενδιαφέρει να φέρω στο φως τους Ελληνοαυστραλούς που υπηρέτησαν και έτσι αφήνω εδώ τους ίδιους να μας πουν με λίγα λόγια, την ιστορία τους», αναφέρει.
Θυμίζουμε ότι το 1965, σύμφωνα με τη νομοθεσία, η στρατολογία ήταν υποχρεωτική. Σε κάθε ομάδα της τάξης των χιλίων υποψηφίων νέων ηλικίας 19-20 ετών που καλείτο για στρατολόγηση, γινόταν κλήρωση και ενώ οι 800 παρέμεναν να υπηρετήσουν, οι 200 απαλλάσσονταν.

Ο κ. Κυρίτσης εξηγεί ότι ήταν ανάμεσα στους 150 του τάγματος που πήγαν στο Βιετνάμ αεροπορικώς για να ετοιμάσουν την στρατιωτική τους βάση. Οι υπόλοιποι 850, μεταφέρθηκαν με το πολεμικό HMS Sydney.
Στα 10 χρόνια που η Αυστραλία συμμετείχε στον πόλεμο του Βιετνάμ, πάνω από 60.000 άνδρες υπηρέτησαν στο εκστρατευτικό της σώμα.

Ο συγγραφέας άρχισε την έρευνα κατά τα μέσα περίπου του 2005, ψάχνοντας εάν και πόσοι Έλληνες υπηρέτησαν στο Βιετνάμ.

Η ΕΞΙΣΤΟΡΗΣΗ

Διαβάζοντας, λοιπόν, τα ονόματα ανακάλυψε ανάμεσα στις 60.000 πάνω από 120 ελληνικά ονόματα στρατιωτών που είχαν υπηρετήσει σε όλα τα σώματα του αυστραλιανού στρατού. Άλλοι ήταν γεννημένοι στην Ελλάδα και άλλοι στην Αυστραλία, που τάχθηκαν από την τύχη να υπηρετήσουν - οι περισσότεροι από αυτούς ως κληρωτοί, ενώ υπήρξαν και οι μόνιμοι - την περίοδο που η Αυστραλία συμμετείχε στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Στην αρχή, εξηγεί, είχε συναντήσει εμπόδια από το Department of Veteran Affairs. Σύμφωνα με τον Privacy Law, δεν επιτρέπεται η παροχή προσωπικών στοιχείων. Ο ίδιος, όμως, συνέχισε την έρευνα, ψάχνοντας σε βιβλία, τηλεφωνικούς καταλόγους όλων των Πολιτειών της Αυστραλίας, κάνοντας εκατοντάδες τηλεφωνήματα και στέλνοντας πολλές επιστολές.

«Αρκετοί δεν ήθελαν να εξιστορήσουν τα γεγονότα αυτά, ενώ άλλοι είχαν φύγει από τη ζωή στα 40 και 50 τους χρόνια», σημειώνει.
Το βιβλίο αυτό γίνεται τελικά πραγματικότητα γιατί αξίζει να ακουστεί ότι και το ελληνικό αίμα, έπεσε μέσα στη φωτιά και την κόλαση στις ζούγκλες του Βιετνάμ. Ένα χρονοβόρο και άγριο πόλεμο και με όλα τα στοιχεία του ανταρτοπόλεμου.

Στο βιβλίο παίρνουν μέρος 45 Έλληνες ή Ελληνοαυστραλοί βετεράνοι του Βιετνάμ, οι οποίοι παραθέτουν βιογραφικά τους στοιχεία και εξηγούν ποια ακριβώς ήταν τα καθήκοντά τους ως μέλη της αυστραλιανής στρατιωτικής δύναμης στο Βιετνάμ.

Ο κ. Κυρίτσης είναι, μεταξύ άλλων, γραμματέας του ελληνικού παραρτήματος του RSL Bικτωρίας, της Επιτροπής του Αυστραλοελληνικού Μνημείου και εθελοντής ξεναγός στο Shrine of Remembrance.

Το βιβλίο είναι δίγλωσσο και περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το προμηθευτούν καταβάλλοντας δωρεά $25, που ο συγγραφέας θα διαθέσει στο Ελληνικό Παράρτημα RSL και στο Αυστραλο-Ελληνικό Μνημείο.

Φωτογραφία στο πάνω μέρος της σελίδας
1968: Ο συγγραφέας - αμούστακο παλικάρι στο Βιετνάμ. Φώτο: Australian War Memorial Canberra

ΠΗΓΗ: http://www.neoskosmos.com/news/el/node/971
Share on Google Plus

About Travel Nicolas

Nicolas is a freelance travel writer, Photographer, Guidebook Author, online marketing professional and traveler who is always looking for a new adventure. He has been in many countries, lived abroad and is always on the lookout for authentic experiences.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου